MENÜ

Online Ödeme

Arama Motorlarında başarı elde etmek için neler yapılması gerekir?

Arama Motorlarında başarı elde etmek için neler yapılması gerekir?

Arama Motorlarında başarı elde etmek için neler yapılması gerekir?

Profesyonel ve kurumsal internet yazılımları ile işinizi büyütün.

 

1-    Kaliteli İçerik

Bir web sitesinin kaliteli içeriğe sahip olması seo açısında önemli bir kriterdir. İçeriği kaliteli siteler hedeflenen konuma gelmek için büyük bir şansa sahiptirler. 

Kalitesiz ya da düşük kalitede içerikli bir web sitesi ise farklı SEO teknikleri kullanılsa bile hedeflenen konumda uzun süre kalamaz. Bu yüzden içerik oluştururken kopyala yapıştırdan kaçınılmalı, spam içerikler ile site doldurulmamalıdır. İçerik sadece arama motorları için değil kullanıcalar için hazırlanmalı özgün anlamlı ve kullanıcının aradığının karşılığı olan içeriklere yer verilmelidir.

 

Kaliteli İçerik Nedir?

-    Orijinal İçerik: Hazırlanan makale, metin, resim, sunum video ve benzeri içeriklerin özgün yani benzersiz olması daha önce hiçbir sitede yayınlanmaması. 

Unutmayın bir içeriği daha önce sizin oluşturmanız bu içeriğin orijinal olduğu anlamına gelmez. Başka herhangi bir web sitesinde yayınlanmamış ilk defa sizin sitenizde yayınlanmış olması gerekir.

-    Metinle birlikte orijinal içerik: Sitenizde oluşturacağız video ve görseller için mutlaka özgün bir açıklayıcı metin oluşturun.

-    Yararlı İçerik: Sadece bir şeyler yazmak için yazılan ve sırf özgün olsun diye anlamsız içeriklerden oluşan metinlerden kaçının.

Bir içeriği yayınlamadan önce içeriğin sitenizin kullanıcılarına yararlı olup olmayacağını düşünün ve öyle yayınlayın. Unutmayın hiçbir kullanıcı anlamsız yayınları ve otomatik oluşturulmuş içerikleri okumak istemez.

-    İçerik Uzunluğu: Hazırladığınız içeriklerin yeterli düzeyde olması hem kulacılar tarafından hem de arama motorları tarafından önemsenecektir. 

Uzun içeriklerin arama motorları sıralamasında etki ettiği kanıtlanmış bir gerçektir.

 

2-    Başlıklar, açıklamalar ve biçimlendirme

Bu bölüm aslında kullanıcı deneyimi ile ilgili olmakla birlikte SEO için de çok önemlidir.
Arama motorları web sitelerini kontrol ederken birçok özellikle birlikte başlıkları açıklamaları ve biçimlendirmeleri de kontrol eder. 

-    Sayfa başlıkları:  Her sayfanın, hem arama motorlarının hem de kullanıcıların sayfanın ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olacak benzersiz bir başlığı olması gerekmektedir. " Örneğin “Sitenizi üst sıralalara taşımak için beş ipucu" başlığı olan bir sayfa "index.html" yada “page-id-192.php”başlığına sahip bir sayfadan daha iyidir.

-    Açıklamalar (deion): Kullanıcıların arama motoru sonuç sayfasında görecekleri sayfa açıklamasıdır.  Betimleyici olmalı, ortalama 160 karakter içermeli ve her sayfa için benzersiz olmalıdır. 

Bu şekilde kullanıcılar arama motorlarında sayfayı tanıma fırsatı bulur ve başka siteye gitmek yerine sizin sitenizi tercih ederler. Meta deion, sayfanızın

kısmında yer alan bir meta tag’dir. İçeriğiniz hakkında açıklayıcı kısa bir paragraf olan meta açıklaması, aynı zama arama sonuçlarında sayfanızın URL’inin altında gözükmektedir.

Örnek Meta Deion Kodu:

 

 

Anahtar Kelime Kullanımı: Sayfanız için belirlediğiniz anahtar kelimeyi açıklamanızda geçirmeyi, SEO uyumlu title yazarken ihmal etmediğiniz gibi deion yazarken de ihmal etmemelisiniz. Arama yapan kullanıcı, deion içerisinde arattığı anahtar kelimeyi bold olarak görecektir.

 

Spam Gibi Gözüken Deionlardan Kaçının: Deion’larınızı yazarken okuyucuların işine yaracak bilgiler yazmayı deneyin. Arama motorları için değil, insanlar için açıklama yazın. Anahtar kelime yoğunluğu çok fazla olan deion’lar spam olarak algılanabilir.

Meta Deion İdeal Uzunluğu: Meta deion, fazla uzun yazılırsa arama sonuçlarında fazla kısım kesilerek gösterilmektedir. İdeal uzunluğu 135-160 karakter arasındadır.

Sayfanızın Reklamı Olarak Düşünün: Olabildiğince ilgi çekici ve yaratıcı açıklamalar yazarken mutlaka içeriğiniz ile ilgili bir açıklama yazdığınızdan emin olun.

Özgün Meta Deion Yazın: Her sayfa için özgün deion yazmalısınız. Bir çok sayfada aynı deion’ı kullanmak, Google tarafından kopya içerik olarak değerlendirilecektir.

Rich Snippet Kullanımı: Schema.org’dan yararlanarak açıklamalarınızı işaretlemek, fark yaratacaktır. Örneğin yemek tariflerinizin için puanlama ve kullanıcı yorumları gibi özellikler kullanarak arama sonuçlarında fark yaratabilirsiniz. Aşağıda bu özelliklerden bir tanesinin arama sonuçlarında nasıl gözüktüğüne bakabilirsiniz.


-    Biçimlendirme: Bir sayfa düzgün biçimlendirilmelidir. Biçimlendirme yaparken sadece arama motorlarını düşünmeyin kendinizi site ziyaretçilerinizin yerine koyarak düşünün. 
İçeriğinizi bir başlık (h1) ve altyazı (h2) olması gereken bir rapor olarak düşünün. Önemli parçalar kalın, italik veya altı çizgili olarak vurgulanmalı, gerekli noktalama işaretleri kullanılmalı ve raporu okuyacak kişinin anlayacağı şekilde açık ve akıcı yazmayı deneyin.

Biçimlendirme uygulamalarına ek olarak, ideal okunabilir ölçüde fontlar (en az 12 piksel) kullanmayı ve metni küçük paragraflara (maksimum 4-5 satır) bölmeyi deneyin.

-    Görüntüler:  Resimler sunumun amacı için önemlidir ancak web sitesinin yükleme süresini artırmamalıdırlar. Webp, Jpeg2000 gibi resim formatlarının ne işe yaradığını ve resim optimize ile ilgili bilgi edinin

Orijinal resim:  Orijinal resim kullanmaya, kendi içeriklerinizi ürettiğiniz gibi kendi resimlerinizi üretmeye yönelin.

Görüntü boyutunu en iyileştirme:  Görüntünün boyutu (bayt cinsinden) ne kadar küçükse, o kadar iyi olur.

Görüntüyü tanımlamak için ALT etiketini kullanın:  Bu, arama motorlarının imajın ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olur.

Açıklayıcı dosya adları kullanın: Resim dosyasını 'image1.jpg' olarak adlırmayın, ancak "ornek-urun-adı.jpg" gibi açıklayıcı dosya adlarını kullanmayı deneyin.

Bir İçerik Dağıtımı ağı kullanın: Tek bir sayfada birçok resim varsa, sayfayı daha hızlı hale getirecek bir CDN hizmeti kullanabilirsiniz. Basit bir deyişle, resimler bir resim sunucusu tarafından barındırılıp sunulacak ve bu, sayfanın yüklenmesi sürecini hızlıracaktır.

 

3-     URL yapısı
URL yapısı, sayfa üstü SEO'nun önemli bir parçasıdır. Bu makalemizde URL yapısı 4 başlık altında inceleyip daha anlaşılır bir halde açıklamak istiyoruz.

Kalıcı bağlantı : permalink, her sayfanın benzersiz URL'sidir. Bir URL, 255 karakterden az olmalı ve farklı kısımları "ayırmak" için tire işareti kullanmalıdır.

Örneğin, iyi bir URL'dir: https://www.atolye45.com/Arama-Motorlarinda-basari-elde-etmek-icin-neler-yapilmasi-gerekir

Optimize edilmemiş bir URL:

https://www.alanadı.com/icerik.php?id=6


Kategoriler : kullanıcıları ve arama motorlarının istediklerini daha hızlı bulmalarına yardımcı olmak için grup sayfaları kategorilere ayrılır

Alt kategorilere de sahip olabilirsiniz, ancak belirli bir seviyeyi de aşıp kullanıcılara yardımcı olmak isterken sisteminizi kafa karıştırıcı bir hale getirmekten de kaçınmalısınız. Örneğin, iyi bir kategori yapısı:

Atölye45> Sosyal Medya> İnstagram


Breadcrumb (sayfa işaretleri yolu : Grafiksel kontrol elemanı olan Breadcrumb, bir sayfanın arayüzünde kolay gezinmeyi sağlayan bir çeşit gezinti menüsü. Bu tabir Hansel ve Gretel masalında iki kardeşin eve dönüş yolunu hatırlamak için yerlere serptiği ekmek kırıntılarından faydalanmalarına dayanır.

Breadcrumb, birçok sayfaya sahip internet sitelerinde (E-Ticaret, Blog vs) bir önceki kategoriye dönmek, site hiyerarşisini anlamak veya baktığınız sayfa ile alakalı başka sayfaları görmek isteyen kullanıcılar ve arama motoru botları için vazgeçilmez bir öğedir. Kısaca sitenizin kullanılabilirliğini büyük ölçüde arttırır ve arama motorları tarafından sevilir.

Kullanıcı deneyimi açısından baktığımızda da sayfalarınız arasında rahat dolaşılabilmesi kullanıcıların sitenizde daha fazla kalmasını sağlayacaktır. Her SEO uzmanı tarafından bilinen bir şey varsa o da kullanıcılar gözetilerek yapılan her iyileştirme Google tarafından da sevilir. Günümüzde internet trafiğinin yarısından fazlasının mobilden sağlığını düşündüğünüzde bu yapının kullanımı arama sonuçlarında çıkan sayfalarınızın link kısmını aşağıdaki gibi daha dikkat çekici kılar.


4-    Dahili bağlantılar
Bağlantılar SEO için çok önemlidir çünkü:

Bu, kendi webinizi oluşturmak gibi bir şey. Arama çalışmalarının nasıl yapıldığı ile ilgili bu Google yönergelerini incelediğinizde  bir arama motoru örümceklerinin ilk adımının bulduğu bağlantıları takip etmesini olduğunu görürsünüz.

Öyleyse sayfanıza girdiklerinde, metinde başka bir bağınız yoksa sayfayı okuyacaklar ve gidecekler, ancak web sitesinin diğer sayfalarına atıfta bulunan diğer bağlantılarınız varsa, örümcekler onları da takip edeceklerdir.

Bu, diğer sayfaları arama motorlarına bildirmenin kolay ve basit bir yoludur.

Bu yöntem aynı zama arama motorlarına hangi sayfaların en önemli olduğunu söylemenin bir yoludur. Çünkü her web sitesinde diğerlerine nazaran daha önemli olan bazı sayfalar vardır. Dahili bağlantılar, daha fazla dahili bağlantı ekleyerek en önemli sayfaları bulmanın yollarından biridir.

Dahili bağlantılar kullanmanın bir katkısı daha sitede  geçirilen kullanıcı süresini artırmak için bir yol olmasıdır.  Bir kullanıcı bir makale ve belirli bir konu hakkında bilgi edinmek için sayfanıza girdiğinde daha fazla okumak ve bilgis artırmak için karşına çıkan bir linke tıklama olasılığı başka sitelerden tekrar arama yapma ihtimaline göre daha yüksektir. Bu da kullanıcının sitenizde bulunma süresini ve ziyaret edilen sayfa sayısı arttıracaktır. 

 

5. Hız ve mobil deneyim
Son olarak önemli olan iki SEO tekniği hız ve sitenin mobil kullanım kolaylığıdır.

Hız : Google, webi daha hızlı hale getirmek için çok yatırım yapıyor. Her Google seminerinde, hızın öneminden ve sıralamaya etkisinden bahsediliyor.

Google, web sitesi sahiplerini hızı göz önüne almaya zorlamak için, resmi olarak onu sıralama faktörlerinden biri olarak eklediklerini açıkladı.

Bu yüzden, SEO ve konumlırma söz konusu olduğunda web sitelerinin hızının önemli olduğuna eminim.

İyi bir web sitesi sahibi olmak istiyorsanız işiniz, Google önerilerini dikkate alarak web sitenizin mümkün olduğunca çabuk içeriği yüklediğinden emin olmaktır.

Mobil: Google aramalarının yaklaşık %60'ı mobil cihazlardan sağlanmaktadır. Bu, web siteniz mobil cihazlara uygun değilse, potansiyel trafiğin yarısından fazlasını kaybediyorsunuz demektir. 

Bu sorunu çözmek için ilk adım olarak web sitenizin mobil cihazlar için optimize edilmiş olduğundan emin olun ve ikinci adım olarak mobil cihazlar için süper hızlı ve kolay sayfalar oluşturmanın yeni yollarından biri olan hızlırılmış mobil sayfalar (AMP) düşünün.

Projeleri İncele
10 Yıllık Deneyim 7/24 Teknik Destek
10 Yıllık Deneyim 10 Yıllık Deneyim
Atolye 45 © Tüm Hakları Saklıdır. Sitede kullanılan içeriklerin tamamı Atölye 45'e aittir.