MENÜ

Online Ödeme

URL ve Site İçi Link İnşası (SEO Teknikleri)

URL ve Site İçi Link İnşası (SEO Teknikleri)

URL ve Site İçi Link İnşası (SEO Teknikleri)

Profesyonel ve kurumsal internet yazılımları ile işinizi büyütün.

 

Geliştirilen yeni algoritmalar ve sektöre sunulan güncellemeler dâhilinde, günümüzde SEO teknikleri gelişim gösterip, birkaç da değişikliğe uğramıştır. Öncelikli olarak arama motorlarının ne istediği konusuna vakıf olmalıyız. “Google BERT” gibi yeni yazılan algoritmalardan da anlaşıldığı üzere, arama motorları web sitelerden ziyaretçi – kullanıcı bazlı olmasını istiyor. Temel amaçtan sapılmadan, web sitenin kimin için yapıldığının unutulmaması isteniyor.

 

2019 yılının son çeyreğinde yayınlanan ve Türkiye’de de faaliyete geçirilen “Google BERT” algoritması hakkında bilgi verelim. Bu yeni algoritmayla birlikte, tek anahtar kelime çalışması rafa kaldırılması hedeflenmiştir. Uzun kuyruklu anahtar kelime gruplarının, öğrenen yazılım sayesinde anlaşılması hedeflenir. Ayrıca artık içeriklerin de anlaşılması üzerine çalışmalar da geliştirildi. “Google BERT” algoritması ile birlikte, aramalarda kullanıcılara daha iyi sonuçlar üreten yapay zekâ geliştirildi. Sadece algoritma olarak kısasa alınmaması gerekir, BERT aynı zama öğrenen bir yapay zekâ uygulamasıdır. Öğrenen yapay zekâ uygulamalarıyla birlikte, artık günümüzde SEO çalışması yaparken, hedef anahtardan şaşmamalıyız. Hedef anahtar, ziyaretçi – kullanıcıyı temel alan bir web site olarak nitelendirilebilir.

 

Ziyaretçi – kullanıcı bazlı bir web site için gerekli, SEO teknikleri ve yöntemleri nelerdir?

Kaliteli içerik, kaliteli tasarım ve erişilebilir işlevsel araçların olduğu bir web sitesini tasarlamalıyız. Bahsi geçen araçların uygun muntazam durumda çalıştığını varsayalım ve arama motorlarında ilk sıraya çıkarmayı hedefleyelim. Bu konuda web site için yapılması gereken işlemleri başlıklar halinde detaylı inceleyelim.

 

URL Yapılırması
Bir web sitenin URL yapısı, basit ve anlaşılabilir olmalıdır. İçerikleri düzenlerken, URL’lerin mantıklı ve ziyaretçi – kullanıcı için okunabilir yapıda olmasına özen göstermelisiniz. Aynı süreç içerisinde web sitenin URL yapılarında geçen kelime veya kelime grupları, arama motorlarında üst sıralara çıkmanıza olanak da sağlamaktadır. Bu konuyu örnekler ile açıklayalım.

 

URL’deki Alakasız Parametreler: Örneğin; [htts://www.website.com/discuss/showtherad.php?referrerid=290128…içerik adı] Tarzında oluşturulan URL yapıları, hem arama motorları hem de ziyaretçi – kullanıcılar için olumsuz durum teşkil eder.
 

İşlevsel URL Parametreler: Örneğin;
[https://www.website.com/kategori/ürün]

[https://www.website.com/tarih/kategori/ürün]

[https://www.website.com/kategori/içerik başlığı]

Yukarıdaki 3 farklı örnekte de olduğu gibi, gayet açıklayıcı ve yol gösterici URL yapıları olmalıdır. Hem ziyaretçi – kullanıcı hem de arama motorları tarafından anlaşılır. Aynı süreç içerisinde içerik başlıkları ve ürünlerin adları gibi anahtar kelimeler de, aramalarda kolaylıkla taranır ve üst sıralara çıkmak için en önemli basamak olarak görülmektedir.

URL’deki Noktalama İşareti Kullanımı: URL yapılarınızda noktalama işaretleri kullanmaya özen gösteriniz. Özellikle ürün veya içerik adı uzun kuyruklu kelimeler ise aralarında noktalama işaretleri kullanmalısınız. Örneğin;
Noktalama İşareti Kullanılmadan Oluşturulan URL Yapıları

[https://www.website.com/ikincieleşya]

[https://www.website.com/yeşilelbise]

Noktalama İşareti Kullanılıp Oluşturulan URL Yapıları

[https://www.website.com/ikinci-el-eşya]

[https://www.website.com/yeşil-elbise]

Noktalama işaretli kullanılan parametrik yapı, arama motorlarının istediği yapıdır. Aynı süreç içerisinde kelime grupları arasında noktalama işareti kullanırken alt çizgi (_) yerine tire işaretlerini (-) kullanmanızı öneriyoruz.

 

Site İçi Link İnşası
Site içerisinde kategoriler, ana başlıklar, alt başlıklar, içerikler ve video oynatıcıları gibi birçok farklı bölüm olabilir. Sitede mevcut olan tüm bölümlerin sayfası olduğunu varsayalım. Sayfalar arasında geçiş yapmak ve ziyaretçi – kullanıcıların sitede daha rahat gezinebilmesi için, site içinde link çalışması yapılması gereklidir. Buradaki önemli husus, anahtar kelime veya uzun kuyruklu anahtar kelimeler için sürekli site içi link çalışması yapılmamasıdır. Adeta site haritasını temsil edecek, çalışma yapmalısınız. Bu çalışmayı içeriklerinizde yer alan anahtar kelime veya uzun kuyruklu anahtar kelime gruplarına site içi link vererek yapabilirsiniz fakat sürekli yapmanızı önermiyoruz. Bunun yerine ana sayfa ve içerik sayfalarında sitenin belli kısımlarında yer alan, bir gezinti çubuğunu önerebiliriz. Ziyaretçi – kullanıcıların şuan hangi kategorideki içeriği okuduklarını, hangi kategorideki ürünü incelediklerini, aynı kategoride başka ürünlerin olup olmadıklarını, diğer farklı kategorideki ürünlerin de olduğunu, gibi birçok konuda fikir sahibi olmasını sağlamalısınız. Tasarımlarınızı site içi link çalışmasına uygun seçmelisiniz ve site haritası metodunu benimseyerek link çalışmasını yapmalısınız. Bu durumun getirdiği avantajlara göz atacak olursak: Bu durum ziyaretçi – kullanıcıların sitede gezinme süresini arttırmaya yol açtığı gibi, arama motorları botlarının sitenizin haritasını kolaylıkla çıkarmasını ve hızlı taramasına da yol açmaktadır. Bu konuda son olarak; sitenizde yer alan önemli ana başlıkları (Kayıt Ol, İletişim, Giriş, Blog, Mağaza, Satın Al, Sepetim, Destek v.b) arama motorlarına bildirebiliyorsunuz. Örneğin; Google kayıtlı web siteniz var ve SEO yapmak istiyorsunuz. “Google Search Console” yardımıyla web sitenizdeki önemli ana başlıkları, sisteme bildirebiliyorsunuz. İleride göreceksiniz ki, sitenizi arattığınızda adresinizin altında bu başlıkların da çıktığını ve trafik akışında artış olduğunu göreceksiniz.

Projeleri İncele
10 Yıllık Deneyim 7/24 Teknik Destek
10 Yıllık Deneyim 10 Yıllık Deneyim
Atolye 45 © Tüm Hakları Saklıdır. Sitede kullanılan içeriklerin tamamı Atölye 45'e aittir.